Een vakantie op de Dominicaanse Republiek, dat is genieten van een frisse cocktail op een parelwit strand, in de schaduw van enkele wuivende palmbomen. Maar wist je dat de Dominicaanse Republiek nog veel meer te bieden heeft? Trek het binnenland in en val van de ene verbazing in de andere in de bergen, wouden en zelfs woestijn. Of laat je overrompelen door de legendarische gastvrijheid van de Dominicanen, en leer hoe je de merengue of de sensuele bachata danst.
 

Landen-ABC

Ligging:
De Dominicaanse Republiek ligt op het eiland Hispaniola, in het Caribisch gebied. Het beslaat ongeveer twee derde van het eiland. In het westen grenst het aan Haïti, in het oosten ligt het eiland Puerto Rico.

Ruwe indeling:
Hispaniola is het meest bergachtige eiland van de Caribische keten. De Dominicaanse Republiek is op Cuba na het grootste land in de Caraïben en is een contrastrijk land met een berggebied, regenwouden, vruchtbare valleien, woestijngronden en honderden kilometers prachtige, witte stranden.

De hoofdstad:
Santa Domingo

De taal:
Spaans

Munteenheid:
Dominicaanse Peso

De seizoenen:
De Dominicaanse Republiek ligt in de tropen. Er is weinig verschil in temperatuur tussen de zomer en winter, het blijft er het hele jaar door aangenaam warm. Er zijn wel twee seizoenen: het droge en natte seizoen. De droge tijd valt in de winter van november tot april, en in de zomer van mei tot oktober valt er veel neerslag. De natste maanden zijn mei en juli. De regen valt in korte, hevige buien meestal aan het einde van de middag.

Dominicaanse Republiek praktisch

Reisdocumenten:
Wanneer je naar de Dominicaanse Republiek reist, is een geldig paspoort vereist. Een toeristenvisum met een geldigheid van 30 dagen wordt bij aankomst voor verstrekt.

Tijdsverschil:
In de Dominicaanse Republiek is het 5 uur vroeger dan in België. In onze zomertijd is het 6 uur vroeger.

Kledijtips:
Neem luchtige, katoenen of linnen kleding mee. Pak ook een trui of vest in voor de koelere avonden. Absoluut noodzakelijk zijn een zonnebril, (zonne)hoed of pet en goede zonnebrandcrème.

Reisstekker/spanning:
Reizigers hebben een verloopstekker van type A of type B (adapter Verenigde Staten) of een wereldstekker nodig.

Vervoer:
De lokale bussen worden 'guagua's' genoemd. Het zijn vaak wat oudere bussen. Er bestaat voor deze bussen geen dienstregeling en geen bushalte. Overal langs de weg kun je in- of uitstappen. De guagua's rijden zeer frequent. Over het passagiersaantal wordt niet moeilijk gedaan. Na 18:00 uur rijden er bijna geen bussen meer. Het is dan beter om een taxi te nemen. Er rijden ook lijndienstbussen. Deze zijn comfortabel en hebben airco. Meer passagiers dan zitplaatsen is in deze bussen niet mogelijk. Ze onderhouden verbindingen tussen de grote steden.

De meeste taxichauffeurs spreken enigszins Engels. De taxi's zijn herkenbaar aan het taxibordje op het dak. De prijzen van de taxirit verschillen per gebied in de Dominicaanse Republiek. Zelf een auto huren is niet zo’n goed idee. De wegen en bewegwijzering zijn erg slecht in de Dominicaanse Republiek en de verkeersregels worden vaak niet nageleefd.

Voorzorgsmaatregelen:
Wanneer je naar de Dominicaanse Republiek reist, zijn er geen vaccinaties verplicht maar wel aangeraden. De grotere plaatsen hebben een apotheek. Ook hebben enkele hotels een eigen, kleine apotheek. De toeristische gebieden op de Dominicaanse Republiek hebben medische centra. Deze beschikken veelal over kundige en Engelssprekende artsen. Via de receptie van je accommodatie is altijd een arts bereikbaar. Het leidingwater in de Dominicaanse Republiek is niet drinkbaar, drink daarom steeds water uit flessen en vraag altijd drinken zonder ijsblokjes.
 

Cultuur

Belangrijkste feestdagen en evenementen:
De Dominicanen zijn een volk dat ontzettend van muziek en feesten houdt. Dit willen ze graag met je delen tijdens één van de gezellige en typisch Dominicaanse evenementen. Deze feesten zijn zeker de moeite waard: Virgen de la Altagracia, Festival Internacional de Jazz, Descubrimiento de América, Processie naar de Santo Cerro, Festival de Merengue, Semana Santa, Carnaval

Culturele gebruiken en gevoeligheden:
De meeste Dominicanen zijn vriendelijk, gastvrij en snel met het aanbieden van hulp. Ze houden van dansen, muziek maken en feesten. Overal hoor je muziek op straat en in vele restaurantjes treden bandjes op. Heel bekend is de nationale dans de merengue, die ook weer vele variaties kent. Ook de bachata is bijzonder populair en wordt door iedereen, jong en oud, gedanst.
 

Lokale specialiteiten:
Een typisch Dominicaans gerecht is geitenvlees met rijst en vis, gekookt in kokosmelk. Daarnaast beschikt elke regio over zijn eigen stoofpotten. Bij het ontbijt wordt vaak puree van groene bananen (mangú) gegeten. Eén van de weinige gerechten die nog aan de Indianen herinneren, is het cassavebrood, dat zeer vezelrijk is. De nationale drank van de Dominicaanse Republiek is uiteraard de welbekende suikerriet rum. De Dominicaanse Republiek kent ook een eigen biermerk dat bij toeristen zeer populair is geworden: El Presidente. 

Shopping

Openingstijden:
De winkels zijn geopend op maandag tot en met zaterdag van 08:00 of 09:00 tot 20:00 uur, maar in sommige toeristengebieden nog tot later.
 
Geldzaken:
Euro's of Amerikaanse dollars kunnen bij de meeste banken of bij de receptie van het hotel gewisseld worden. In- en uitvoer van de peso is niet toegestaan. Wissel dus voor vertrek uit de Dominicaanse Republiek jouw peso’s weer in voor euro's. In sommige steden kun je bij de automaten geld afhalen met een Nederlandse bankpas, maar niet overal. Het is dus verstandig ook een creditcard mee te nemen op reis.
 

Het geven van een fooi is hier erg normaal. Wanneer je de prijs van de menukaart ziet, moet je er rekening mee houden dat deze prijs met nog eens 18 procent verhoogd wordt en met 8 procent BTW (niet in de hotels). Verder is fooi geven voor bijvoorbeeld taxichauffeurs en kamermeisjes heel gebruikelijk.
 
Souvenirtips:
In Punta Cana zijn Plaza Bavaro en Cortecito de bekende toeristische winkelcentra waar vooral souvenirs verkocht worden. Het winkelcentrum Palma Real is nieuw, hier vind je vooral luxe winkels. Ook in Playa Dorada bevindt zich een groot winkelcentrum met diverse winkels en restaurants. Daarnaast vind je in bijna ieder hotel kleine winkeltjes. Op het strand zijn op vele plaatsen kleine souvenirmarktjes. Denk eraan om daar goed af te dingen.
 
Pieter helpt je graag verder
Pieter helpt je graag verder

Pieter helpt je graag verder

Selectair Penta Reizen

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Prins Albertlaan 1
8870 Izegem